Radonmåling i villa – nemt og billigt

z11

De fleste har hørt om radon og de sundhedsrisici, det kan medføre, men mange ved ikke, at du nemt kan udføre en radonmåling selv derhjemme. Med radondosere fra et akkrediteret laboratorium kan du hurtigt og effektivt måle radonniveauet i din villa og sikre en sund indendørs luftkvalitet.

Det mest pålidelige resultat opnås ved at bruge akkrediterede radondosere til langtidsmåling. Denne metode giver dig et præcist års-gennemsnit og et godt billede af radonniveauet i din bolig.

For at få et korrekt resultat bør radonmålingen foretages i fyringssæsonen, som strækker sig fra 1. oktober til 30. april. Måleperioden skal vare mindst 60 dage, hvilket giver et sikkert grundlag for at beregne et præcist års-gennemsnit. Denne langtidsmåling er essentiel for at få et retvisende billede af radonniveauerne.

Hvis du har brug for en hurtig vurdering af radonniveauet, kan du vælge en korttidsmåling. Denne metode er især nyttig i situationer som ved køb af hus eller efter renoveringer. Det skal dog bemærkes, at en korttidsmåling kun giver vejledende resultater og ikke et pålideligt års-gennemsnit.

Radon kan trænge ind i din villa fra flere kilder, herunder jorden under huset, bygningens materialer (som fx blåbetong) eller husholdningsvandet. Ofte er jorden under og omkring huset den største kilde til radon. Ifølge Strålsäkerhetsmyndigheten har omkring 325.000 boliger i Sverige radonniveauer, der overstiger grænseværdien på 200 Bq/m³.

Radonniveauerne kan variere afhængigt af flere faktorer, herunder temperatur, vindforhold, ventilation og hvor ofte huset luftes. Derfor er det vigtigt at foretage en langtidsmåling for at få et pålideligt gennemsnit over hele året.

Hvad koster en radonmåling?

Prisen for en radonmätning i en villa er 280 svenske kroner pr. måledåse, inklusive moms. For en korttidsmåling, der giver en hurtig vurdering men ikke et års-gennemsnit, er prisen 340 kroner pr. måledåse inklusive moms.

Nu hvor du ved, hvor nemt det er at måle radon i dit eget hjem, er det tid til at tage kontrol over dit indeklima. Bestil akkrediterede radondosere, følg de enkle trin, og sørg for, at dit hjem er sikkert for dig og din familie.

Relateret information
Mehr über Lungenkrebs erfahren Sie in diesem Artikel. Hier geht es direkt zur Ressource über Lungenkrebs.
Jeder sollte mehr über Radon-Messgerät wissen. Folgen Sie dem Link, um sich über Radon-Messgerät zu informieren.