mand måler blodtryk

Sådan holder du styr på dit blodtryk

z11

Højt blodtryk er en folkesygdom. Det rammer især mænd over 40. Næsten 80% af alle danske mænd i denne aldersgruppe er i farezonen. Hvad skyldes det? Og hvordan kan du undgå at få højt blodtryk? Det ser vi nærmere på i denne artikel, så læs med, hvis du gerne vil lære mere og blodtryk og sundhed. 

Årsager til højt blodtryk kan være mange. Men der er ingen tvivl om, at det er en livstilsygdom. Det betyder i klartekst, at du selv er om det. Problemerne skyldes den måde, du lever på: usund kost, for lidt motion og laster som rygning. Med sidstnævnte forholder det sig sådan, at rygning er særdeles farlig for blodtrykket. Rygning får årene til at trække sig sammen og derved forhøjes dit blodtryk, i samme øjeblik du ryger en cigaret. Det er nikotinen, der har den virkning, så det hjælper heller ikke at dampe eller ryge vandpibe. 

kvinde får skuldermassage

Sund livsstil er altid løsningen på livstilsygdomme

Mange, der lider af højt blodtryk, får blodtryksænkende medicin af deres læge. Det kan naturligvis være nødvendigt, men en løsning er det ikke. Det behandler nemlig kun symptomerne, men ikke årsagen. 

Den bedste behandling for livstilsygdomme er en ændring af livsstilen. Så gør du faktisk noget ved årsagen, slipper du for de bivirkninger, som al medicin kommer med. 

Rygning har vi allerede nævnt. Andre hovedårsager er ernæring og mangel på motion. Mht. ernæring er det overdreven kødkonsum, som er den største synder. Fra naturens side er vi opportunister. Dvs. vi spiser det, der er nemmest at få fat i, som fx bjørne. Men vi har ændret vores spisevaner dertil, hvor vi spiser kød hver eneste dag. Mange endda flere gange om dagen. 

Det har sin pris, fordi kød er meget belastende for stofskiftet. 

Motion er den bedste læge

Endnu en hovedårsag er mangel på motion. Vores kroppe har brug for bevægelse, ellers kan de ikke fungere ordentligt. De fleste danskere har et arbejde, hvor de enten sidder ned eller bevæger sig meget lidt. Men kroppen er designet til at løbe flere timer om dagen. Det er for de fleste helt urealistisk og uforeneligt med et moderne liv. Men derfor er det vigtigt, at du motionerer og træner, så meget som du kan. 

skruetvinge

God økonomi hjælper også på blodtrykket

Hvis du er stresset pga. dårlig økonomi, så går det også ud over blodtrykket. Stress er nemlig en anden hovedårsag. Her kan et kviklån måske hjælpe. Her finder du de billigste kviklån. Det er vigtigt, at du ser dig godt om efter de bedste lånetilbud. Ikke alle kviklån er gode. Nogle er simpelthen for dyre, og det har for nyligt ført til et lovindgreb. Fremover vil nye kviklån have et loft over ÅOP på 35%. Måske kan du allerede finde kviklån, der holder sig indenfor denne grænse.